Základní třídění vín

sudy s vínem

Není víno jako víno a jako experti na tento typ alkoholu to určitě víte. Vsadíme se, že máte svůj oblíbený typ vína, na který nedáte dopustit a vždy po něm rádi sáhnete. Třídění vína ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát a určitě to není pouze tak jednoduché, jako dělení na bílé, červené a růžové. Víno je věda, pojďme zkoumat!

Dělení vína je tak důležité, že na něj v České republice dokonce existuje vinařský zákon. Budeme se bavit o tichých vínech, což jsou taková vína, která neobsahují oxid uhličitý (například sekty).

Stolní víno

Stolní vína jsou taková, která vznikla v jakékoliv zemi Evropské unie. Jedná se o nejnižší kategorii vín, která nesmí být označena názvem odrůdy, oblasti nebo jiným zeměpisným názvem. Pokud plánujete příjemné posezení u večeře se sklenkou vína, bude stolní víno ta pravá volba.

Zemské víno

Zemské víno je také, které bylo vyrobeno pouze z tuzemských hroznů. Jedná se už o "lepší" víno, takže označení zeměpisnými oblastmi a odrůdou je povoleno.

Jakostní víno

Na výrobu jakostního vína jsou kladeny poměrně náročné požadavky. Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny, které musí navíc pocházet z jedné vinařské oblasti. Jakostní víno musí být schváleno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí jako jakostní víno odrůdové (vyrobeno z nejvíce 3 odrůd) nebo známkové (vyrobeno z hroznů vypěstovaných na vinici pro jakostní víno). 

Jakostní víno s přívlastkem

Pro tento druh vína jsou kladeny největší požadavky. Jedná se o jakostní víno s několika dalšími pravidly. Nutný je původ z jedné vinařské podoblasti a všechny jeho vlastnosti musí být ověřeny inspekcí. Zde opět platí pravidlo nejvíce 3 odrůd. Specialitou jakostního vína s přívlastkem je dělení na několik dalších poddruhů. Jsou to:

  • Kabinetní víno: Lehčí vína, která se příjemně pijí. Většinou bývají suchá.
  • Pozdní sběr: Podle názvu lze poznat, že se jedná o víno z hroznů pozdějšího sběru. Bývají to vína suchá a polosuchá.
  • Výběr z hroznů: Víno z vyzrálejších hroznů. Mívá větší obsah alkoholu a bývá sladší.
  • Výběr z bobulí: Vína, která zrála ještě déle a proto mají větší obsah cukru než výběr z hroznů.
  • Výběr z cibéb: Cibéby je jiný název pro rozinky. Můžete si tedy odvodit, že se jedná o víno z hroznů, které zrály extrémně dlouho.
  • Slámové víno: Jeden z nejdražších typů vín. Jsou relativně vzácná díky svému specifickému způsobu výroby. Vyrábí se z hroznů, které byly vysušeny.
  • Ledové víno: Stejně jako v případě slámových vín se jedná o velmi vzácný druh. Víno vzniká listováním zmrzlých hroznů s velkou sladkostí.

Jak vidíte, víno je velice složitá záležitost, která vyžaduje spoustu zkoumání a bádání. Naštěstí se s tím my ale většinou nesetkáme a můžeme si víno užít bez jakéhokoliv rozmýšlení.

 

Chcete zde publikovat článek, nebo získat zpětný odkaz?

Kontaktujte nás e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.