Jíl na čištění vína

Jíl na čištění vína

Chceme-li si dopřát kvalitní víno, preferujeme výbornou chuť, plnost, aromatické tóny a samozřejmě průzračnost. Jelikož je však víno často zakalené ať už jsou na vině bakterie, kvasinky nebo bílkoviny, mohou nám požitek zkazit. Proto je nutné před lahvováním víno vyčistit, odborně čiřit a k tomu se používá jíl.

Čiření vína neboli jeho krášlení je speciální technologický proces při školení vína. Proces vypadá následovně a využívá se k němu přírodních inertních látek, kterými jsou ony zákaly strhávány ke dnu. O tento "nepořádek" je poté postaráno při stáčení vína do láhví. Nejběžněji používaným čiřidlem je například jíl (bentonit).

Co je to jíl (bentonit)?

Jíl na čištění vína se nazývá bentonit a jedná se o měkkou jemnozrnnou nehomogenní horninu. Ta je složená z jílového minerálu montmorillonitu, který je nositelem charakteristických vlastností bentonitu. Vlastnostmi jsou:

  • sorpční schopnost,
  • vnitřní bobtnavost ve styku s vodou,
  • vaznost,
  • vysoká plasticita.

Příprava jílu k čiření

Aby bylo čiření úspěšné, je nutné si předem připravit bentonit, který musíme pořádně rozmíchat. Pro adsorpci je nejvhodnější studená voda, poté vznikne celistvá disperze, nejlépe bez sebemenších hrudek. Po šesti hodinách je dobré slít vodu z bentonitu a směs promíchat. Připravený bentonit je připraven k aplikaci do celého objemu vína, kde je důkladně rozmíchán. Používáte-li klasický jíl, udržujte teplotu nad hranicí 15 °C po celou dobu sedimentace. Protože čím vyšší teplota vína, tím kratší doba sedimentace, vždy však do 20 °C!

 

 

Chcete zde publikovat článek, nebo získat zpětný odkaz?

Kontaktujte nás e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.